ANOTHER PROJECT

ANOTHER PROJECT

riga | maija kurseva

Een eigenwijze kijk op kunst- en cultuurprojecten van mezelf en anderen.

SHIFTING AiR STRATEGIES

cultuurPosted by anotherproject.nl 26 Nov, 2013 08:20PM


  • Comments(0)//blog.anotherproject.nl/#post53

Dag 8

cultuurPosted by anotherproject.nl 23 Jun, 2013 04:24PM

Met grote vreugde verlaten we het hostel en gaan richting centrum om daar het wachten te veraangenamen. Onderweg breng ik samen met Oropo nog even een bezoekje aan de politie om aangifte te doen van een verdwenen i-pad. Na enig handen- en voetenwerk en uiteindelijk in mijn beste Spaans (!?), werd duidelijk dat dit alleen kon van maandag t/m vrijdag en of we maandag dan terug wilden komen met ook het originele aankoopbewijs…… We voegen ons bij de andere vertrekkende op een terrasje waar door de muzikanten uit Marokko, Tunesië, Noorwegen en Nederland mooie akoestische nummer ten gehore worden gebracht. Eigenlijk zijn dit toch wel de gouden momenten. Wat traantjes en goodbye’s later staan we op het vliegveld en daarmee komt het Stage Europe Network project in Frankrijk ten einde….

  • Comments(1)//blog.anotherproject.nl/#post52

Dag 7

cultuurPosted by anotherproject.nl 22 Jun, 2013 09:21PM

De finale dag van deze uitwisseling draaide om optredens en….…afscheid nemen. Tijdens deze editie van Class'Eurock waren de Stage Europe Network bands verdeeld over drie podia, waarvan de derde uitsluitend voor het live ten gehore brengen van de nummers die uit de gemixte bands zijn voortgekomen. De drie podia lagen redelijk ver bij elkaar vandaan, daarom moest een zorgvuldig opgesteld schema er voor zorgen dat ook iedereen op het juiste tijdstip op de juiste plaats zou en kon zijn. De realiteit blijkt altijd weerbarstige dan schema’s en in Frankrijk is dit zeker niet anders. Het begint al bij de geplande soundcheck die ofwel vertraagd of na lang wachten toch helemaal niet plaatsvindt op de verschillende podia. Uiteindelijk rennen de muzikanten met instrument van het hoofdpodium naar het podium met gemixte bands en/ of richting het kleine podium om er dan achter te komen dat er een uitloop is van ongeveer 45 minuten. Het van te voren door mij bedachte, dit en dit en dit wil ik zien bleef een gedachte. Wie ik natuurlijk absoluut wilde zien en horen was No Reply en dit is gelukkig ook helemaal gelukt. Ondanks het ontbreken van een soundcheck en een crew die het nog niet helemaal in de vingers had, klonk het geluid toch nog onverwacht goed. Al ben ik natuurlijk enigszins subjectief; het was een goede show die No Reply hier neerzette en de verkoop van hun EP naar afloop van de show bevestigde dit. In alle tumult van het optreden gaat er helaas een i-pad verloren, maar gezien hoe er met tassen omgesprongen wordt, is het verlies nog relatief beperkt. Douwe introduceert nog voor het optreden van No Reply een nieuw, door No Reply gepatenteerd fenomeen: het backstagediven. Naast enige levendigheid in de backstage zorgt het voor enkele schrammen. Bij de backstage van het hoofdpodium weten ze dit aan het eind van de avond nog te overtreffen met een ouderwetse knokpartij…..meestal vinden deze in het publiek plaats, waarmee toch zeker ook hier een nieuw fenomeen is geïntroduceerd. Voor het echt wild werd baanden wij ons al lang een weg door de stad, dat van een feest inmiddels meer weg had van een slagveld. Toch lijkt het me duidelijk dat je tegenwoordig voor de echte fun backstage moet zijn…..

Te voet in het hostel aangekomen maken de IJslanders, Polen en Duitsers zich op voor een nachtelijk afscheid en worden de eerste traantjes weggepinkt. Rond vijven keert de rust terug in het hostel die 5 uur later ruw verstoord wordt door de eigenaar, die bedacht had dat we nu maar eens om 10 uur de kamer moesten verlaten….

  • Comments(1)//blog.anotherproject.nl/#post51

Dag 6

cultuurPosted by anotherproject.nl 21 Jun, 2013 10:02AM

De gemixte bands werken vandaag aan het afronden van hun nieuwe nummer dat morgen in de straten van Aix en Provence ten gehore wordt gebracht. Mij kamergenoot, de manager van het Noorse bandje Mhoo, besluit het hostel te verruilen voor een hotel in de binnenstad. Niet dat ik zo’n verschrikkelijke kamergenoot ben (denk ik), maar omdat een medewerkster van het hostel hem fysiek te lijf ging nadat hij het waagde na 10.30 uur nog onze kamer te betreden. Auberge de Jeunesse gaat in ieder geval geen goed scoren op service en klantvriendelijkheid bij TripAdvicor.

Ik heb tijdens de lunch de laatste variatie op een ei naar binnen gewerkt en de kok gewezen op www.mijnreceptenboek.nl/recepten/omelet met de 187 lekkerste omelet recepten, voor het geval er een vegetariër 187 dagen verblijft in dit oord. Mijn eten zoek ik voor de resterende maaltijden wel elders.

De dag werd afgesloten met drie akoestische live optredens voor Radio ZinZine. No Reply mocht de spits afbijten en het was verrassend en verfrissend om hun nummers eens op deze manier te horen. Terwijl ze hier in Frankrijk zitten, doen ze het ook goed bij het thuisfront waar ze op de Haagse YouBox de top 10 domineren. Ik kijk uit naar het optreden morgen, maar dus eigenlijk vandaag aangezien deze blog met enige vertraging tot stand komt.

Het is de hoogste tijd om dit stukje te beëindigen en mijn kamer te verlaten om mijn vege lijf redden….

Radio ZinZine

TripAdvicor

http://haagsepopserver.nl/haagse-youbox/

  • Comments(0)//blog.anotherproject.nl/#post50

Dag 5

cultuurPosted by anotherproject.nl 20 Jun, 2013 10:24AM

Heeft veel weg van dag vier, met masterclasses in de ochtend, gemixte bands in de middag, veel zon en een middelmatige maaltijd. De kok was de vegetarische eters vergeten en komt met de suggestie om een omelet te maken……hoe verzint hij het? We bedanken vriendelijk en eten couscous met tomaten. Het leven is hier weinig Rock ’n Roll met tafeltennis, tafelvoetbal en basketbal…..en heel af en toe een joint, die snel wordt weggegooid als ik nader. Maar mij hoor je niet klagen….alleen over het eten dan.

Deze dag aangegrepen om even met mijn IJslandse collega van gedachten te wisselen over het Stage Europe Network project ON TOUR dat deels in IJsland en deels in Nederland plaatsvindt en wordt afgesloten tijdens het Westerpopfestival in Delft op zaterdag 31 augustus. Het was een uiterst constructieve gedachtewisseling….

  • Comments(1)//blog.anotherproject.nl/#post49

Dag 4

cultuurPosted by anotherproject.nl 19 Jun, 2013 10:19AM
Na de gezelligheid van gisterenavond hebben de bands wat moeite om op gang te komen en is de eigenaar van de jeugdherberg boos…. Wie zijn gasten tussen 10.30 en 16.30 uur buitensluit en tegelijkertijd alle overige voorzieningen afsluit, het gebouw optuigt met allerlei verbodsborden en camera’s en dan de muren siert met het overal terugkerende TOLERANCE, kan echter niet echt op mijn sympathie rekenen. Wat betreft de Franse keuken, dit moet ik even rectificeren want buiten de jeugdherberg valt er heerlijk te eten…. Verder is er vandaag vooral veel muziek gemaakt, eerst in masterclass verband en later in de gemixte bands. De nieuwe nummers beginnen vorm te krijgen en sommige gemixte bands werken al aan een tweede nummer. Een poging om in de avond richting het centrum te trekken om een open podium te vullen strand in het parkje bij de bus stop…aangezien de bus niet stopt en er geen andere bus meer passeert. Het wordt een gezellige jam in het park.


  • Comments(2)//blog.anotherproject.nl/#post48

SEN dag 3

cultuurPosted by anotherproject.nl 18 Jun, 2013 10:26AM

De ochtend staat in het teken van masterclasses voor zang, drums, bass en vocals. Aangezien je met dit mooie weer niet de hele dag in een oefenruimte wilt zitten (of om een geheel, mij onduidelijke reden) zijn de masterclasses verspreid over de hele stad. Een stapel kopietjes met adressen, busverbindingen en tijden moet alle muzikanten op het juiste tijdstip op de juiste plaats laten arriveren. Best aardig zo’n speurtocht in het programma…. Ik weet samen met de drummers en bassisten zelfs tien minuten te vroeg op de bewuste locatie te arriveren. Helaas zijn de masters zelf er nog niet klaar voor, aangezien er nog de nodige apparatuur ontbreekt die natuurlijk ook van A naar B moest. Er wordt niet geklaagd, maar het is in de ochtend natuurlijk altijd fijner om iets langer te slapen als dit kan….toch? Na de lunch heeft iedereen de opdracht de weg naar de oefenruimtes van de gemixte bands terug te vinden en verder te werken aan de nieuwe song…gevolgd door het vinden van het café waar die avond wordt opgetreden….mochten ze niets van de masterclasses hebben opgestoken dan weten ze nu in ieder geval hoe het bus systeem werkt in Aix de Provence.

Gearriveerd in het café probeert iedereen eten te bemachtigen en komt de uitdrukking met de Franse slag tot leven. In de avond passeren alle bands en acts het podium, met de Noorse en IJslandse bands als nieuwe aanvulling. Dat het Noorse Mhoo goed was wist ik al, maar ze zijn nog verder geroeid de afgelopen jaren zonder het kenmerkende enthousiasme te verliezen. Vök heeft weer die typerende prachtige IJslandse sound, die eind augustus ook te horen zal zijn op het Stage Europe Network podium bij Westerpop.

In de jeugdherberg, die meer weg heeft van Fort Knox, wordt er tot diep in de nacht nog vrolijk op los gevierd……ik laat het rustig begaan omdat de irritante regels en houding van deze plek hier nou eenmaal even om vragen …

Ps. Ik heb gedurende het van hot naar her reizen een tijdje de basgitaar van Floortje mogen dragen en gewichtheffen voor muzikanten is toch helemaal niet zo’n slecht idee…

  • Comments(1)//blog.anotherproject.nl/#post47

SEN dag 2

cultuurPosted by anotherproject.nl 17 Jun, 2013 03:23PM

De muzikanten uit IJsland, Noorwegen, Duitsland, Nederland, Frankrijk, Polen, Marokko en Tunesië werden even flink door elkaar gehusseld, waarna nieuwe bands ontstonden. Dit proces ging in de praktijk iets langzamer dan ik hier doe vermoeden…. na de lunch (omelet) werd er gestart in de nieuwe formaties. Muziekvoorkeuren, taalproblemen, cultuurverschillen en ego’s maken de eerste repetities tot interessante stof voor sociologen. Na wat horten, stoten en kleine tot grote irritaties begint zich de nieuwe band uit te kristalliseren. Menig muzikant realiseert zich deze week de waarde van zijn eigen band en een enkeling ziet mogelijk dat er meer te halen is dan de band waar nu in gespeeld wordt.

Het avondeten bestaat voor mij uit patat, zelfs een ei ontbreekt, ik ben danig onder de indruk van de Franse keuken…..

  • Comments(1)//blog.anotherproject.nl/#post46
Next »