ANOTHER PROJECT

ANOTHER PROJECT

riga | maija kurseva

Een eigenwijze kijk op kunst- en cultuurprojecten van mezelf en anderen.

Leipzig #29 / #30

leipzigPosted by anotherproject.nl 01 Jan, 2016 04:11PM

Bijna dertig dagen in Leipzig en het nieuwe begint er nu een beetje af te raken. De fietsroutes verliezen hun verassingen en er komen maar weinig nieuwe verrassende locaties bij. We volgen de agenda’s en bezoeken ze uitsluitend bij nieuw en ons aansprekend aanbod. Neemt niet weg dat er nog wat plekken op het lijstje staan die we willen bezoeken. Daar ga ik echter niet dagelijks een paar regels aan weiden. Nog zeven dagen zal ik in Leipzig blijven en in die zeven dagen moet er nog wat schrijfwerk verricht worden, dus sluit ik me even op in de studio.


Terwijl buiten de oorlog zich aandient die oud & nieuw heet, kijken wij vanuit de studio van de buren met andere genodigden, naar de lichtexplosies die hiermee gepaard gaan. Leipzig een stad die aanvoelt als de jaren tachtig, met haar politieke tegenstellingen, nieuwerwetse platenzaken, bruisende scenes, zwart georiënteerde kledingstijl en waar roken nog de normaalste zaak van de wereld is. Ik geniet van Leipzig omdat het niet eeuwig duurt.  • Comments(0)//blog.anotherproject.nl/#post74

Leipzig #27 / #28

leipzigPosted by anotherproject.nl 30 Dec, 2015 11:44AM

Maandag is weer een studio-werk-dag, op-en-neer fietsen naar FilmGalerie Westend om dvd’s terug te brengen en naar Cineding, het 3e filmhuis in de omgeving, voor een film.

Dinsdag is Rolina jarig (hoera!). We nemen koffie met gebak bij Die Versorchung en fietsen daarna richting de Nostalgischer Antik- und Trödelmarkt auf der Agra, dat we grotendeels door een strook bos kunnen afleggen. Alleen punks met honden herinneren aan het feit dat je niet in een groot bos fietst, maar in een groene strook aan de rand van de stad. Fietsen is hier overigens een redelijk avontuur, of je deelt het fietspad met voetgangers of met roekeloze automobilisten op de weg. Automobilisten hebben het duidelijk niet zo op fietsers hier.

De Antik- und Trödelmarkt auf der Agra wordt gedomineerd door handelaren uit Polen en Tsjechië. Rolina koopt de pop die ze altijd al gewild heeft voor haar verjaardag….en mooi aansluit bij haar recente werk. Ik heb haar voor de verjaardag een toepasselijk werkje (voor wie weet hoe wij wonen) van Guda Koster gegeven met de veelzeggende titel: het beloofde land..

  • Comments(1)//blog.anotherproject.nl/#post73

Leipzig #25 / #26

leipzigPosted by anotherproject.nl 28 Dec, 2015 11:36AM
De 2e kerstdag verblijven we in de studio en maken tussendoor een ommetje en ontdekken dan op steenworpafstand van de Spinnerij het alleraardigste café Kanal 28. Terwijl hun website nog in aanbouw is, horen we dat zojuist het huurcontract is opgezegd en ze het pand per januari verlaten moeten hebben….of we niet nog wat boeken mee willen uit hun café bibliotheek, want het moet toch weg? Rolina vist er een gedateerd fotoboek uit en ik neem de Rock Music Lexicon mee uit 1986, waarin opvallend genoeg alle Duitse acts uit de neue Welle als DAF, Grauzone, Propaganda, Fehlfarben, Nina Hagen Band, Spliff, Trio, UKW en Ideal ontbreken.
In de avond begeven we ons naar het café Noch Besser Leben die regelmatig op de bovenetage concerten organiseert. Wij belanden bij een optreden van Maria Schüritz. Het feit dat ik in gedachten de verwaarloosde ruimte, met zijn door rook vergeelde muren, wirwar aan draden en half loshangende velours gordijnen aan het restaureren ben, geeft wel aan dat de muziek mij helaas niet voldoende kon boeien. Overigens de zoveelste plek waar binnen nog volop gerookt word. Ik denk dan ook dat de naam van het café vooral voor rokers betekenis heeft.

De zondag is een echte zondag, niet veel te beleven en zelfs op een noodzakelijke wandeling komen we alleen gesloten cafe’s tegen. De bij FilmGalerie Westend gehuurde DVD Miller’s Crossing van Ethan Coen biedt uitkomst.

  • Comments(0)//blog.anotherproject.nl/#post72

Leipzig #23 / #24

leipzigPosted by anotherproject.nl 26 Dec, 2015 01:12PM

Vergeten te melden het bezoek gisteren aan Galerie für Zeitgenössische Kunst Leipzig, want op woensdag is er geen entree (toch handig om te weten), voor de expositie Politik der Form. We slaan donderdagochtend de laatste kerstboodschappen in bij Kostbar Naturkost en werken verder die dag in de studio….en zo is kerstavond aangebroken. Met de nog aanwezige Lia gastkunstenaars hebben we een kerstdiner gepland voor zes personen. Wij doen het hoofdgerecht. Uiteindelijk blijken we met z’n vieren te zijn en is de vegetarische maaltijd die wij opdienen voor één gastkunstenaar toch net iets te ongewoon, waardoor het toch weer op een vertrouwd kerstdiner lijkt met familie…. De opvolgende kerstdagen hoeft er in ieder geval niet meer gekookt te worden, er is voldoende over. De kerstavond eindigt met wijn en de film Big Eyes van Tim Burton.

Op 1e kerstdag is Lia vrijwel uitgestorven en dat zal wel even zo blijven. Een uitermate geschikte dag om lekker door te werken tot zich God’s on Holliday aandient. Op uitnodiging van Kirmes die deel uitmaakt van Eine Welt Aus Hack en drumt in de band White Wine belanden we in een donker hol, dat normaal dienst doet als (illegale) techno locatie; een soort van omgekeerde equivalent van een kerk. Zwarte muren, onder getagde wc's, bierflessen, sigarettenrook en harde muziek, wat wil je nog meer op 1e kerstdag? White Wine verraste met een geweldige live-set; kom maar op met die nieuwe plaat!

  • Comments(0)//blog.anotherproject.nl/#post71

Leipzig #22

leipzigPosted by anotherproject.nl 24 Dec, 2015 04:36PM

In mijn speurtocht door het culturele veld van Leipzig, werd ik tot twee keer toe gewezen op Zoro aan de Bornaische Str. 54. Op het web kan ik ze niet echt traceren, maar als zwart/wit gekopieerd A4tje wel. Met een blik op het programma constateer ik dat ze punk in al zijn verschijningsvormen programmeren. De opmerking van de tipgevers; “zwarte kleding en een hond” zijn ongenuanceerd en stigmatiserend, maar lijken toch aardig de lading te dekken…. Het zwart is langzaam uit mijn haren en kleding vertrokken, de agressie en energie hebben plaatsgemaakt voor overpeinzing, maar zijn wel gekomen met maar liefst twee honden. Ik zie me zelf al met twee berner sennenhonden richting de Zoro gaan voor een punk concert …….tja.

Dan maar naar de Chinabrenner, een andere tip, voor het gevoel om even weer terug in China te zijn, iets wat tot nu toe geen enkel ander restaurant met namen als Peking, China Town, De Lange Muur etc. is gelukt. Honden in dit geval maar niet mee, want sommige vooroordelen kloppen, al zal de Chinabrenner nou weer niet zo authentiek zijn.  • Comments(0)//blog.anotherproject.nl/#post70

Leipzig #19 / #20 / #21

leipzigPosted by anotherproject.nl 23 Dec, 2015 01:48PM

De kerst nadert en daarmee neemt het aantal interessante activiteiten een beetje af en verblijven wij wat meer in de studio om te werken. We gaan alleen de deur uit voor een bezoek aan de expositie Peace een blok verder op het Spinnerei terrein. De ons-kent-ons sfeer in de studio die tot galerie is getransformeerd nodigt echter niet uit om lang te blijven. Gelukkig draait er in de Luru Kino onder onze studio nog een aardige film Bridge of Spies. Vreemd om door Amerikaanse ogen de wording van de DDR te zien en je dan te bevinden in de voormalige DDR….

De volgende dag bezoeken we het feestje van Bertram Haude die we hadden ontmoet tijdens het inrichten van zijn expositie TRANSPARENZ in Archiv Massiv, ook hier is het wat lastig om er tussen te komen.


Op dinsdag is de Whisky Bar open, een pop-up bar in de buitenlucht bij de Spinerij met kampvuren, barbecue food en natuurlijk whisky. De Whisky Bar is een initiatief van Jim Whiting met het naastgelegen Bimbo Town, dat om brandweertechnische redenen al weer een tijdje dicht is. Jim Whitings is de man achter de video Rockit van Herby Hancock en Bimbo Town is de clip in het kwadraat.

  • Comments(0)//blog.anotherproject.nl/#post69

Leipzig #18

leipzigPosted by anotherproject.nl 20 Dec, 2015 10:12AM

Tot een uur of vier wordt er geschilderd en zit ik met mijn hoofd in de laptop, ergerende aan de instabiele Wi-Fi. Daarna fietsen we via weer een alternatieve kerstmarkt The Market, in Täubchenthal naar de allerlaatste Weihnachten am Kreuz in Werk 2 voor Glühwein. Beide fraaie oude fabriekspanden, nu met een sociaal/culturele bestemming. We eten bij veganistisch restaurant Symbiose want zijn eigenlijk op weg naar de opening van Maxi Schramm met een performance van Stefkovic van Interesse. Stefkovic was de initiatiefnemer van het bijzondere concert BELLS´ ECHO in de Philippuskirche. Voor zijn optreden maken we even kennis en wisselen wat van gedachten, voor wie weet in de toekomst. Opnieuw een mooie performance waarbij hij de geluiden van de locatie heeft gebruikt bij het maken van de geluidscollage.
  • Comments(0)//blog.anotherproject.nl/#post68

Leipzig #16 / #17

leipzigPosted by anotherproject.nl 19 Dec, 2015 12:06PM

Donderdag stond in het teken van een kleine presentatie van het werk van de gastkunstenaars bij Lia. De ruimte moest schoon en leeg en er moest glühwein gemaakt worden. Die later op de dag dus weer opgedronken moest worden….

Na aanleiding van een bespreking die Rolina op vrijdagochtend heeft met Anna-Louise Rolland van Lia, duiken we in het DDR verleden van Leipzig, met een bezoek aan Museum de Runde Ecke en Zeitgeschichtliches Forum. Voor het vastleggen van de afluisterpraktijken van de Stasi gebruikte ze geconfisqueerde cassettebandjes, een blik op de resterende hoesjes maakt duidelijk dat hier in ieder geval geen goede muziek mee verloren is gegaan…

Een bezoek aan een meer gerenommeerde galerie Irrgang wordt gevolgd door de opening van Jude Griebel in The Museum; een hok van drie bij drie meter…. Mooi werk met een kritische knipoog naar de vervuilende mens. Om de hoek speelt Tatjana Milia een sympathieke set bij Sinn&Sein. Na afloop weer even terug naar The Museum voor een afsluitend biertje, dat hier in ½ liter flessen komt. Wat ik niet had moeten doen, want ’s nacht moest ik hierdoor natuurlijk naar de wc, wat een eind lopen is van de studio.  • Comments(0)//blog.anotherproject.nl/#post67
Next »